.NET Nedir?

.NET, herhangi bir işletim sisteminde yerel olarak çalışabilen masaüstü, web ve mobil uygulamalar oluşturmaya yönelik açık kaynaklı bir platformdur. .NET sistemi, modern, ölçeklenebilir ve yüksek performanslı yazılım geliştirmeyi destekleyen araçlar, kütüphaneler ve diller içerir. Aktif bir geliştirici topluluğu, .NET platformunu destekler ve bakımını yapar.

 Basitçe açıklamak gerekirse .NET platformu şu görevleri yapabilen bir yazılımdır:

  • .NET programlama dili kodunu bir bilgi işlem cihazının işleyebileceği talimatlara çevirir.
  • Verimli yazılım geliştirme için yardımcı programlar sağlar. Örneğin, mevcut saati bulabilir veya ekranda metin yazdırabilir.
  • Bilgisayarda metin, sayı ve tarih gibi bilgileri depolamak için bir dizi veri türü tanımlar..

               .NET uygulaması nedir?

.NET’in çeşitli uygulamaları, .NET kodunun Linux, macOS, Windows, iOS, Android ve diğer işletim sistemlerinde çalıştırılmasına izin verir.

.NET Framework 

.NET Framework özgün .NET uygulamasıdır. Windows’ta çalışan web siteleri, hizmetleri, masaüstü uygulamaları ve daha fazlasını destekler. Microsoft 1990’ların başında .NET Framework’ü yayınlamıştır.

.NET Core

Microsoft, .NET geliştiricileri için platformlar arası destek sağlamak üzere 2014 yılının sonlarında .NET Core’u kullanıma sunmuştur. Şirket, Kasım 2020’de .NET Core’un en yeni sürümü olan .NET 5.0’ı yayınlamış ve adını .NET olarak değiştirmiştir. Bu makaledeki .NET terimi .NET 5.0’a atıfta bulunur. .NET Core GitHub’da açık kaynaklıdır.

.NET Standard 

.NET Standard, farklı işlevlerin (API’ler olarak adlandırılır) kurallı belirtimidir. Farklı .NET uygulamaları aynı kodu ve kütüphaneleri yeniden kullanabilir. Her uygulama hem .NET Standard API’leri hem de üzerinde çalıştığı işletim sistemlerine özgü benzersiz API’leri kullanır.

                                C# Nedir?

C ve C++ programlama dilleri ailesinden gelen ve “C Sharp” olarak da bilinen C#, esnek ve nesne yönelimli yapıya sahip, orta seviyeli programlama dilidir. .NET Framework üzerinde çalışmak üzere özel olarak tasarlanmış olan C#, ilgili platformun en kritik bileşenlerinden biridir.

C#’ın bu kadar popüler olmasının arkasındaki ilk sebep C# dilinin, .NET için sıfırdan tasarlanmış olmasıdır. Bu sayede platform için en uyumlu dillerden biri olmuştur. Sunucu tabanlı uygulamalardan gömülü sistemlere kadar geniş yelpazede kullanılabilen olan bu dil, çok yönlülüğü sayesinde pek çok farklı projede tercih edilir.

Diğer yandan C#’ın gelişmiş derleyici özellikleri, yazılımcıların en karmaşık hataları bile kolaylıkla tespit edebilmesine yardımcı olur. Bu özelliği ile hata ayıklama (debugging) sürecini hızlandırarak, projelerin daha kısa süre içerisinde tamamlanmasına olanak tanır. Yazılımcılar için bu durum hem zaman kazancı hem de daha az hata olasılığı anlamına gelir

 

                        C# ile Neler Yapılabilir?

Çok yönlü bir programlama dili olarak tasarlanan C# dili, geniş kütüphanesi, entegrasyon kabiliyetleri ve .NET Framework’ün sunduğu olanaklar sayesinde pek çok farklı alanda uygulama geliştirmek için uygundur. Bu bağlamda C# kullanım alanları şu şekilde özetlenebilir:

  • C# ile ASP.NET teknolojisi kullanarak dinamik, etkileşimli, ölçeklenebilir web uygulamaları geliştirebilirsin. MVC, Web API ve Razor Pages gibi teknolojileri kullanarak modern web uygulamaları oluşturabilirsin.
  • Xamarin gibi platformlar sayesinde C# dilini kullanarak hem iOS hem de Android için native mobil uygulamalar tasarlayabilirsin.
  • RESTful web servisleri veya SOAP tabanlı servisler oluşturarak diğer uygulamalarla etkileşimde bulunabilirsin.
  • Temel komut satırı uygulamalarından kompleks işlevselliklere sahip araçlara kadar her şeyi C# ile tasarlayabilirsin.
  • Özel kütüphaneler veya modüller oluşturarak diğer yazılımlarla entegrasyon sağlayabilirsin.
  • Geleneksel masaüstü uygulamaları oluşturarak kullanıcılarla etkileşimli arayüzler hazırlayabilirsin.
  • Unity gibi popüler oyun motorları C# desteği sunar. Bu sayede C# bilgisiyle 2D veya 3D oyunlar geliştirebilirsin.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir