10 PARMAK YAZMA

Yazma pratiğinin temelleri

10 parmak yöntemi, bilgisayar klavyenizi verimli bir şekilde kullanmak için çok yerleşik bir tekniktir. Biraz pratik yaparak ve doğru parmak pozisyonlarıyla klavyede körü körüne yazabilirsiniz. Eğer elinizde yoksa, hata oranınızı önemli ölçüde azaltabilir ve aynı zamanda yazma hızınızı artırabilirsiniz.

1-Klavye Tuşlarına Tek Tek Basma

10 parmak yönteminin avantajları son derece açık olmasına rağmen, birçok kişi hala Klavye Tuşlarına Tek Tek Basma konusunda Burada doğru tuşu bulana kadar klavyenize bakıyorsunuz ve ardından işaret parmağınızla ona vuruyorsunuz.

Birkaç yıl sonra daha fazla parmak kullanmaya başlarsınız ve tuşların konumlarını daha iyi bilebilirsiniz; ancak, belirgin bir parmak-tuş kombinasyonu olmadan yalnızca birkaç kişi “körü körüne” ve eşit derecede hızlı bir şekilde yönetebilir.

hanting ve punk ingilzcesini yazıp türkçeye direk çevirebilirsin.????

2-Daktilo Klavye İçin Temel Konum

Hızlı yazmanın temel konsepti hızlı bir şekilde açıklanmaktadır: Parmaklarınız sabit bir başlangıç ​​pozisyonu alır ve buradan ihtiyacınız olan herhangi bir tuşa ulaşabilirsiniz.Sol parmaklarınız A, S, D ve F tuşlarının üzerindedir. Sağ parmaklarınız J, K, L tuşlarının ve noktalı virgülün üzerindedir. Başparmaklarınız boşluk çubuğunun üzerindedir.

3- Parmaklar Ve Tuşlar

Her parmağın birkaç farklı tuşa basması gerekir. Grafikte renkli işaretleri görebilirsiniz: bunlar size hangi parmağın ve hangi tuşun ilişkili olduğunu gösterir.

4- 10 Parmak Yönteminin Amacı

Amaç, klavyenin kullanımını bilinçaltınıza sabitlemektir. Bilinçaltımız az ya da çok karmaşık eylemlerle saniyeler içinde, neredeyse otomatik olarak başa çıkmamıza yardımcı olur.

Klavye tuşlarına tek tek basmak gereksiz enerji tüketir (bir sonraki tuş nerede?) diye ararız. Ancak farklı parmak-tuş kombinasyonları en önemli şeye, yani içeriğe odaklanmanıza yardımcı olur.

5- Yazmayı Öğrenmenin Avantajları

10 parmak yöntemini kullanmanın, bilgisayarınızdaki günlük çalışmanızı geliştiren çeşitli avantajları vardır.

HIZ

10 parmak yöntemini bilinçaltınızda kullanarak yazma hızınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz, yani değerli zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

YETERLİK

Artık tek tuşa basmak zorunda kalmayacağınız için yazdığınız metinlere konsantre olabilirsiniz. Artık ileri geri geçiş yapmanıza gerek yok, beyniniz biraz rahatlar ve daha verimli çalışabilir

ERGONOMİ

Klavyedeki kalıcı göz, işyerinde sağlıksız bir duruşu destekliyor. 10 parmak yöntemini kullanarak her zaman klavyenize bakmanıza gerek kalmaz. Bu dik ve iyi bir pozisyonda oturmanıza yardımcı olur.

6- 10 Parmağımın Hepsini mi Yazmam Gerekiyor?

Pek çok kullanıcı kendilerine gerçekten 10 parmağın tamamını mı kullanmaları gerektiğini, yoksa 6 parmağın mı yoksa sadece 4 parmağın mı yeterli olduğunu soruyor. Tüm parmakların kullanılması elbette en uygun durumdur ve 10 parmakla yazmaya gerçekten hakim olan kişi, daha hızlı ve daha rahat yazabilir.

Bununla birlikte, kendi kendinize öğrettiğiniz yazma tekniğini yeniden öğrenmeyi çok zor buluyorsanız veya tüm parmakları kullanırken anatomik zorluklar yaşıyorsanız, elbette daha az sayıda parmak kullanabilir veya tavsiye ettiğimizden farklı parmaklarla klavye tuşlarını kullanabilirsiniz.

Bilgisayar klavyesinin verimli çalışmasının anahtarı, tuşların konumlarını ve parmaklarınızın gerekli hareketlerini bilmeniz ve bunları uzun uzun düşünmeden veya klavyeye bakmadan kullanabilmenizdir.Önerdiğimiz teknik size yalnızca kendini kanıtlamış bir yöntem sunar. Ancak elbette gerekli olduğunu düşünüyorsanız bunu ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabilirsiniz.

7- Neden Buna Değer ?

Günümüzde tüm mesleki faaliyetlerin 2/3’ü bilgisayarda çalışmayı gerektirmektedir. Ayrıca özel olarak dijital dünyada giderek daha fazla zaman geçiriyoruz Her gün bilgisayarda metin yazarken geçirdiğimiz süre mesleğimize ve özel kullanım şeklimize göre değişiklik gösterebilir ve bize çok fazla gelmeyebilir ama burada uzun vadeli yaklaşım belirleyicidir.

Günde ortalama 1 saatinizi mesaj yazmaya ayırdığınızı varsayalım. Bir yıl olarak tahmin ediliyor, bu zaten 365 saat Yazma hızınızı iki katına çıkarırsanız yılda yaklaşık 180 saat tasarruf edeceksiniz. 40 saatlik bir çalışma haftası için bu, yılda 4 1/2 hafta boş zaman anlamına gelir,diğer görevler için kullanabileceğiniz veya en azından işe çok daha sık zamanında gitmenizi sağlar.

Elbette bu sadece örnek bir hesaplamadır. Şu anda klavyede ne kadar formda olduğunuza bağlı olarak, yazma hızında 3 ila 4 kat artış bile mümkündür ve buna bağlı olarak daha fazla zaman tasarrufu sağlanır.

Dakika Başına KelimelerGünlük Metin Girişi1-Yılda 5-Yılda
102 saat18 Hafta90 Hafta
201 saat9 Hafta45 Hafta
4030 Dakika4.5 Hafta22.5 Hafta
6020 Dakika3 Hafta15 Hafta

Muhtemelen 10 parmakla yazmayı öğrenmenizi engelleyen ihtiyaç duyulan süre, olası uzun vadeli zaman tasarrufuyla karşılaştırıldığında tamamen ihmal edilebilir.

Şu anda kendi yazma tekniğinizle çok hızlı yazamıyorsanız, öğrenme çabasına kesinlikle değer.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir