
Öncelikle yazılıma başladıkdan sonra bir yazılım dili öğreneceksiniz ve bu öğrendiğiniz yazılım diliyle makinalara ve bilgisayarlara komutlar vereceksiniz . Her dilin bir prensibi vardır bu prensibe uymanız o dili öğrenmenizi dahada kolaylaştıracaktır. Tabi dillerin prensiblerini öğrenmeden temel prensipleri öğrenmeniz gerek .
TEMEL PRENSİPLER
Temel prensipleri öğrenmeye 2 temel prensibi ele alarak başlayalım.
1 – “dont repeat yourself”:
Bir yazılımcı kendini tekrarlamaz yani bir yazılımcı yazdığı kodu tekrarlamaz burada bi anlaşalım çünkü eğer yazılım öğrenmek ve kaliteli projeler çıkarmak istiyorsanız bu kuralı uygulamanız gerek
Şimdi bir örnek verelim :


Lütfen kodu anlamaya çalışmayın.
İlk gördüğünüz c# kodunda for döngüsü ile 1 bloğu 3 kere tekrar tekrar yazdığını görüyorsunuz . işte tam burada “dont repeat yourself” kuralı devreye giriyor.
Aslında bu iki kod aynı çıktıyı üretiyo ama biri uzun biri kısa çünkü kaliteli programalamacılar her zaman kaliteli kod yazarlar , kaliteli kod kısa ve okunur olur. Yani daha iyi bir programcı olmak için ve daha kaliteli kod yazmak için “dont repeat yourself” kuralını uygularız.
2 – Anlamlı İsimlendirme :

Anlamlı isimlendirme şöyle ki bir yapı düşünün ve bu yapı içinde “satış verileri” tutuyor diyelim. ve sizin bu yapıyı daha sonra bulmanız veya incelemeniz için anlamlı bir isim koymanız gerek siz gidip bu yapıya “x” ismini koyamassınız çünkü mantıksız ve anlaşılmaz olur ilerdeki projelerinizde “satış verileri” incelemek istediğiniz zaman düşünürsünüz ben bu yapıyı nereye koydum, ne isim verdim diye o yüzden projelerinizde ve arşivinizde doğru isimlendirme yapmak için içinde ne varsa ona göre bir isimlendirme yapmanız gerek.
Mesela yapının içinde satış verileri var diyelim bu yapıya “sales data” yani ingilizce manasını veya direk türkçe manasınıda verebilirsiniz. Bu hem anlaşılır hemde ileride unutsanız bile mantık yürüterek bile bulabileceğiniz bir isimlendirme
Yorum Yap