Döngüler programlama dillerin olmazsa olmazı’dır. Tekrar eden işlemleri yapmak için kullanılmaktadırlar.
Başlangıç ve bitiş
For döngüsü, C# dilinde en sık kullanılan döngü yapısıdır. Bir işlemi belirli bir koşul sağlanana kadar tekrar tekrar gerçekleştirmek için kullanılır.
Yapısal olarak diğer döngü sistemlerinden daha karmaşık bir yapıdadır. C# For Döngüsü Kullanımını anlayabilmek için tanımlama yapımızı üç bölüme ayırarak tanımlamamız gerekmektedir;
Bu bölümleri for(int i = 0 ; i <= 10 ; i++) sistemini kullanarak oluşturalım.
>İlk bölümümüz olan int i = 0 alanında döngümüzün koşul yapısında başlangıç değerinin tanımlamasını gerçekleştiriyoruz ve bu değeri istersek koşul yapımızın içerisinde istersek dışarısında tanımlamamız mümkündür.
>İkinci alanımızda (i < = 10) ise döngümüzün çalışması için belirlediğimiz temel koşul yapısı yer alır ve bu koşul (true) yapıda ise program döngü içerisindeki kod satırlarını çalıştırmaya başlar.
>Döngü içerisindeki kod satırları çalışıp bittikten sonra en son parametremiz olan i++ kısmının gerçekleşmesini sağlar ve tekrar koşul yapmamızın sağlanmadığı noktaya kadar devam eder.
Elimizdeki malzemeleri yakından tanıdığımıza ve kullanım şeklinin nasıl olduğunu öğrendiğimize göre artık bu malzemeleri değerlendirerek mutfak bölümünde bu bilgilerimizi değerlendirerek çeşitli kodlar oluşturabiliriz.
ÖRNEK1;
1 den 10 ` a kadar olan sayıları yazdıran uygulama:

Bu örnekte, döngü sayacı “i” başlangıç değeri 1, bitiş değeri 10 ve her döngüde 1 arttırılmaktadır. Bu döngü 10 kez tekrar eder ve ekrana 1’den 10’a kadar olan sayılar yazdırır.
ÖRNEK2;
Girilen 10 sayı içerisinde pozitif ve tek olan sayıların çarpımını yazdıran uygulama:

ÖRNEK3;
Kulanıcının girdiği metnin alt alta yazdırılmasını sağlayan uygulama:

ÖRNEK4;
For Döngüsü kullanarak a’ dan z’ ye kadar olan harfleri ekranda gösteren uygulama:

BONUS ÖRNEK;
(*) işaretinden 2D piramit yapan uygulama;


Yorum Yap